Vernieuwing Balanscentrale: wat je als accountant moet weten

De Nationale Bank van België (NBB) hernieuwt momenteel de applicatie van de balanscentrale om jaarrekeningen neer te leggen. Om ITAA-leden klaar te stomen, informeren de NBB en het ITAA samen over deze vernieuwing. Hieronder vindt u dus belangrijke informatie.

Timing migratie

De neerlegging van jaarrekeningen via de huidige Filing-toepassing wordt definitief gedeactiveerd op 1 april 2022, om 0:00 uur. Vanaf dan zal via deze toepassing niet meer neergelegd kunnen worden. De betalingen van de tot dan neergelegde jaarrekeningen zullen (alleen) langs dat kanaal nog afgerond kunnen worden.

De nieuwe CBSO Filing-toepassing zal operationeel zijn vanaf 4 april om 9:00 uur.

Op vrijdag 1 april, zaterdag 2 april en zondag 3 april kunnen geen jaarrekeningen neergelegd worden. Op dat moment gebeurt immers de datamigratie en worden de nieuwe toepassingen geïnstalleerd. Gebruik van ‘oude’ XBRL-bestanden (oude structuur, oud formaat) zijn niet compatibel met de nieuwe Filing-toepassing en zullen tot errors leiden.

De Sofista-toepassing zal in de loop van 4 april 2022 gedeactiveerd worden.

Quick Guide nieuwe applicatie

Handleiding nieuwe applicatie

Commerciële certificaten

Commerciële certificaten op naam (Isabel, Globalsign, QuoVadis) zijn tijdelijk nog bruikbaar om in te loggen tot de nieuwe Filing-toepassing via CSAM tot ongeveer maart 2023. Het ITAA en de NBB onderzoeken of het ITAA-mandaat een betere oplossing kan bieden dan de certificaten die niet meer aan de laatste security-eisen voldoen.

Testomgeving nieuwe applicatie

De testomgeving van de nieuwe Filing-toepassing is bereikbaar via volgende url: https://consult.uat2.cbso.nbb.be/. Iedereen mag deze testomgeving vrij uitproberen om vertrouwd te raken met de nieuwe toepassing.

De NBB heeft een migratie (update) van de Filing toepassing voorzien in de loop van de week van 7 maart, waardoor de toepassing tijdelijk niet toegankelijk zal zijn.

Conversie  van een “oud” bestand

In de versie van de testomgeving (na de migratie in de loop van de week van 7 maart zal het mogelijk zijn om gegevens van vorig boekjaar te recupereren. Dit was tot nu toe nog niet geïmplementeerd. Daarvoor moet het ‘oude’ bestand (opgesteld volgens het oude XBRL-formaat en de oude XBRL-structuur) eerst worden omgezet naar het nieuwe XBRL-formaat en de nieuwe XBRL-structuur.

Binnen de nieuwe Filing-toepassing is hiervoor (rechts bovenaan) een tool voorzien ‘Conversie van een oud bestand’ (NL), ‘Convertir un ancien fichier’ (FR),  ‘Konvertierung einer alten Datei’.

De conversie zelf gebeurt buiten de Filing-toepassing en het geconverteerde bestand wordt weggeschreven op de PC (bij downloads). Het geconverteerde bestand kan dan geïmporteerd worden binnen de Filing-toepassing en is pas dan beschikbaar in de ‘Personal Space’ of eigen werkruimte.

De conversie van een oud bestand kan nuttig zijn voor de jaarrekeningen die voorbereid werden via de huidige software, om dan neer te leggen via een geconverteerd bestand vanaf 04 april 2022 zonder alles opnieuw te moeten opstellen.

De recuperatie van gegevens van vorig boekjaar is mogelijk via een actie op een individueel (geconverteerd) formulier.

Stap 1: oud XBRL-bestand recupereren bv. via consult

Stap 2: vanuit de Personal Space het oude bestand converteren naar een ‘nieuw’ bestand volgens de nieuwe XBRL-structuur en formaat.

Stap 3: geconverteerd bestand importeren in de nieuwe Filing-toepassing

Stap 4: actie selecteren op geïmporteerd formulier ‘Opmaken vanuit vorig boekjaar’ via de drie verticale puntjes naast het formulier.

NL : Opmaken vanuit vorig boekjaar

FR : Créer à partir de l’année précédente

DE : Erstellen von vorherigen Haushaltsjahres aus

EN: Create from previous year

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Daniel Desie

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

De panne bij de balanscentrale deze woensdagochtend (30 aug) heeft de planning van ITAA-leden onder druk gezet. Het ITAA heeft daarom aan de NBB en de FOD Economie gevraagd om...
Sinds de invoering van de kwaliteitstoetsing zijn de vragenlijsten op BeExcellent beschikbaar voor de leden. Op 1 september 2023 worden deze vragenlijsten bijgewerkt. De BeExcellent-beheerder van je kantoor heeft daar...
De vennootschapsvormen VOF en CommV zijn niet verplicht een jaarrekening neer te leggen, tenzij de vennootschap onder haar onbeperkt aansprakelijke vennoten een of meerdere rechtspersonen telt en ze tegelijk groot...
Op 4 april 2022 werd SOFISTA vervangen door de nieuwe FILING-toepassing van de Nationale Bank van België (NBB). Omdat de nieuwe toepassing nog kinderziektes vertoonde, werd op vraag van het...
De Nationale Bank van België (NBB) heeft dit jaar de werking van de balanscentrale vernieuwd. De diensten van de NBB stellen echter vast dat bij betalingen in bulk via overschrijving...
Het ITAA ontving veel meldingen omdat er problemen zouden zijn met de nieuwe Filing-toepassing van de balanscentrale. Het grote deel ervan gaat over het niet-berekenen van subtotalen. Er zijn ook...