Accountancy en fiscaliteit: een blijvend groeiende sector (Sectorfoto Liberform)

Elk jaar publiceert Liberform de sectorfoto. Daarmee wordt een beeld geschetst over het aantal werkgevers en werknemers in de sector van vrije beroepen onder PC336, waaronder de accountant en belastingadviseur.

Op 10 november 2023 – Internationale dag van de accountant – werden de cijfers bekendgemaakt. De belangrijkste cijfers op een rij!

Analyse

Met 42,8% vertegenwoordigen accountants en belastingadviseurs de grootste groep werkgevers binnen de sector. Advocaten en architecten vervolledigen de top drie. Maar nog belangrijker: liefst 52,7% van de werknemers werkt in de accountancy en fiscaliteit.

Boomende sector

Hoewel het moeilijk is en blijft om (geschikte) medewerkers te vinden, tonen de cijfers aan dat er jaarlijks een gestage groei is van het aantal werknemers bij accountants en belastingadviseurs. In 7 jaar tijd steeg het aantal medewerkers binnen de sector van 15.517 naar 19.804, een stijging van 27,6%. Afgelopen 5 jaar is het aantal werknemers binnen de sector met 15,9% gestegen.

Populariteit kantoren

De sector is een ware kmo-sector, met het meeste aantal kantoren tussen de 1 en 5 werknemers. Een nieuwe tendens zet zich echter in. Kantoren tussen 20 en 49 werknemers (+10,89%) en tussen 50-99 werknemers (+24,81%) kennen een groei, en daar is de stijging dan ook het grootst.

Er zijn in totaal 3.676 ITAA-kantoren binnen PC336. Daarvan vertegenwoordigt de groep 1-4 werknemers veruit de grootste groep (73%).

Conclusie

Het beroep van accountant of belastingadviseur is zeker en vast trendy. Bewijs daarvan zijn de 1.200 studenten fiscaliteit en accountancy – stuk voor stuk potentiële accountants en belastingadviseurs van morgen – die op donderdag 9 november naar ons ITAA-Congres kwamen om ons beroep te leren kennen. Wie weet begeleid jij hen volgend jaar als stagemeester?  

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Nele Muys

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

Neem deel aan de EFAA-enquête over de aantrekkelijkheid van het accountancyberoep in België. Jouw inzichten zijn van onschatbare waarde om de branche te versterken. Vul de enquête vandaag nog in...
Naar aanleiding van de internationale dag van de accountant en de belastingadviseur publiceert het ITAA de resultaten van zijn jaarlijkse barometer. Deze barometer peilt naar het moreel van zijn leden...
Op 27 september 2023 werd het sectoraal akkoord voor de vrije beroepen (PC336) afgesloten. We lijsten de belangrijkste zaken voor je op. Dat akkoord geldt vanaf 1 januari 2023 tot...
Wanneer? Indien je een koopkrachtpremie zou overwegen voor je onderneming is de belangrijkste voorwaarde dat de onderneming ‘goede resultaten’ moet hebben behaald. Enkel dan kan een premie worden toegekend. Het...
Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen. Verschillende mediagroepen helpen hun lezers, kijkers of luisteraars bij het invullen van hun belastingaangifte. Dit jaar deden de verschillende journalisten van HLN/VTM Nieuws, RTL-TVi...
Het ITAA neemt deel aan het Belastingmarathon georganiseerd door HLN.be en VTM NIEUWS. Op zaterdag 3 juni zullen 50 experten, onder wie Nederlandstalige ITAA-leden, 12 uur lang Vlaamse belastingplichtigen helpen...
De Cel Attractiviteit en diversiteit – die onder meer instaat voor de promotie van het beroep in het onderwijs – had in 2021 een nieuw initiatief in het leven geroepen:...
Het ITAA heeft het opleidingstraject van Hogeschool PXL en VIVES/Brugge Business Hogeschool goedgekeurd. Dankzij die opleiding kunnen studenten de nodige stappen zetten richting een ITAA-erkenning. Het ITAA blijft vanzelfsprekend verantwoordelijk...
Sinds de publicatie van de arbeidsdeal op 9 november 2022 kreeg Liberform heel wat vragen binnen vanuit de sector.Toch proberen we via deze mailing een overzicht te bieden van de...
Het ITAA heeft het licht op groen gezet voor twee gloednieuwe postgraduaten aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG): ‘Tax Accountant’ en ‘Belastingadviseur’. Hiermee spelen beide partijen in op het...