Welke toekomst voor de elektronische facturatie?

Vertegenwoordigers van de Belgische publieke sector en de ondernemingen gingen met de Europese Commissie in gesprek over de Europese initiatieven en nationale ontwikkelingen met betrekking tot elektronische facturatie.

Zo zet de Belgische overheid in op het ondersteunen van economische spelers bij de implementatie van nieuwe vereisten voor elektronische facturatie van bedrijven naar overheden (B2G) maar op termijn ook tussen bedrijven onderling (B2B). Meer informatie over de toekomst van de elektronische facturatie.

Verplicht gebruik van gestructureerde elektronische facturen

België pleit binnen de EU voor ambitieuze regels rond e-reporting en een spoedige inwerkingtreding ervan. De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financiën Vincent van Peteghem een voorontwerp van wet goed dat het gebruik van gestructureerde elektronische facturen verplicht.

De voordelen van elektronische facturering worden enkel maximaal benut wanneer het opstellen, verzenden, ontvangen en verwerken van een factuur volledig kan worden geautomatiseerd en gestructureerde elektronische facturen worden gebruikt die machineleesbaar zijn en automatische en digitale verwerking door de ontvanger mogelijk maken.

De invoering van een verplichting tot uitreiking van gestructureerde elektronische facturen vormt een eerste aanzet om op langere termijn bepaalde btw-gegevensstromen tussen belastingplichtigen onderling en van belastingplichtigen naar de FOD Financiën te moderniseren, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van moderne technologieën die deze gegevensstromen digitaliseren, automatiseren en versnellen.

Een van de eerste doelstellingen is op Belgisch niveau duidelijke afspraken vast te leggen over de verschillende domeinen van interoperabiliteit. Dit voorontwerp creëert het kader waarbinnen deze afspraken verder zullen worden geconcretiseerd. Op die manier worden de omstandigheden gecreëerd waarbinnen elektronische facturering volledig kan doorbreken.

Het voorontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State, de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO, Agrofront en ITAA.

Bron: news.belgium

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Stéphane De Bremaeker

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

Ondernemingen die overheidsopdrachten binnenhalen zijn sinds 1 mei 2023 verplicht om elektronische facturen in peppolformaat te sturen. Dat gebeurt voorlopig voor bedragen hoger dan 30.000 euro (excl. btw). Vanaf 1...
Op 8 december 2022 heeft de Europese Commissie een pakket btw-maatregelen voorgesteld met het oog op een digitaal tijdperk. De dag ervoor mocht een hoge functionaris van de Europese Commissie...
Embuild heeft als missie de bouwsector te ondersteunen in de digitalisering. Daarom is de bouwfederatie een partnership aangegaan met Billtobox. Vanaf nu kunnen 16.000 bouwbedrijven hun facturatiestroom digitaliseren. Dankzij dit...
Op 31 maart 2022 verscheen in het Belgisch Staatsblad het koninklijk besluit van 9 maart 2022 tot vaststelling van de modaliteiten aangaande de verplichting voor de ondernemers op het gebied...