De Kamer heeft op 28 november 2024 in plenaire zitting belangrijke waarborgen voor kmo’s in de waardeketen ingevoegd in de wet tot omzetting van de CSRD-richtlijn. Tijdens de voorafgaande debatten in commissie heeft Minister Dermagne (PS) ook heel duidelijk de rol van de ITAA-leden in het kader van de Assurance van duurzaamheidsinformatie van kmo’s bevestigd.
Wat betekent de CSRD-richtlijn?
De CSRD-richtlijn voorziet dat grote en kleine beursgenoteerde ondernemingen duurzaamheidsinformatie moeten opnemen in een duurzaamheidsverslag. Een commissaris of bedrijfsrevisor moet assurance (een vorm van audit) uitvoeren op dat duurzaamheidsverslag.
Dat duurzaamheidsverslag moet ook informatie bevat van entiteiten uit de waardeketen van de onderneming. En dat zijn meestal kmo’s. Uit de praktijk blijkt dat er veel verschillende vragenlijsten bestaan en dat deze vragenlijsten vaak gekenmerkt worden door een hoge mate van “informatie-inflatie”. Dit resulteerd in een bijkomende administratieve belasting van kmo’s uit de waardeketen. Bovendien blijkt dat ook assurance op duurzaaheidsinformatie van kmo’s gevraagd wordt.
Waarborgen voor kmo’s
Op vraag van UNIZO, UCM en ITAA werden via twee amendementen belangrijke extra waarborgen toegevoegd voor kleine ondernemingen.
- Zo komt er een uitdrukkelijk verbod om van de kmo’s en andere entiteiten in de waardeketen assurance van hun duurzaamheidsinformatie te verlangen.
- Bovendien mag er aan de vennootschappen en entiteiten die niet onderworpen zijn aan de verplichting van het openbaar maken van duurzaamheidsinformatie maar wel deel uitmaken van de waardeketen niet meer informatie worden gevraagd dan wat vereist is in het licht van de Europese standaarden van duurzaamheidsrapportage voor kleine en middelgrote ondernemingen in de waardeketen ( = VSME).
Wat betekent dit voor (gecertificeerd) accountants en gecertificeerd belastingadviseurs?
Minister Dermagne (PS) bevestigde uitdrukkelijk dat ITAA-leden een rol te spelen hebben, niet alleen in het rapporteren van duurzaamheidsinformatie, maar ook in het uitvoeren van assurance op duurzaamheidsinformatie van kmo’s, dit, vanzelfsprekend, in overeenstemming met hun deontologie en hun onafhankelijkheidsregels.
Wat de gecertificeerd belastingadviseur betreft, bevestigt de vice-eersteminister dat het bijstaan van ondernemingen bij het opstellen van duurzaamheidsinformatie een opdracht is die kan uitgevoerd worden door een gecertificeerd belastingadviseur, en dit buiten het kader van fiscale aangelegenheden en zonder dat er een verband bestaat tussen beide.
Bekijk de plenaire zitting van 28/11 https://media.dekamer.be/media/index.html?language=nl&sid=56P014