Europa in de ban van Duurzaamheidsrapportering

De voorbije maanden bewoog er heel wat op het vlak van de nieuwe ontwerprichtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de daarmee samenhangende Europese ontwerpnormen European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

De CSRD kadert in de Europese Green Deal en is om deze reden onderdeel van de Sustainable Finance Package van de EU, dat tot doel heeft om private investeringen naar een klimaatneutrale economie te kanaliseren. Verder zal de CSRD voor afstemming zorgen met andere EU-initiatieven zoals de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de Taxonomy Regulation (Regulation EU 2020/852).

De CSRD bouwt voort op Richtlijn 2014/95/EU – beter bekend als de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) – die regels bevat voor de openbaarmaking van niet-financiële informatie en informatie over diversiteit door bepaalde grote ondernemingen.

De CSRD voorziet dat assurance-opdrachten conform normen zoals de ISAE 3000 worden uitgevoerd over andere dan financiële informatie. In eerste instantie zal dit gebeuren met een beperkte mate van zekerheid, maar op middellange termijn zou in dit kader een redelijke mate van zekerheid verleend moeten worden.

De gerapporteerde informatie waarover assurance verleend zal moeten worden, zal moeten worden opgesteld conform een nog door EFRAG in ontwikkeling zijnde kader, namelijk de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Een eerste draft van deze ESRS liggen ter openbare raadpleging tot en met 8 augustus 2022.[1]

Deze eerste set van standaarden zal enkel van toepassing zijn op de grote ondernemingen in de EU. Het zou om een totaal van 50.000 entiteiten gaan. In tweede instantie komt er een set specifiek voor de kmo’s gezien enerzijds het belang van deze groep in de Europese economie en het feit dat deze vaak in de supply chain zitten van die grote ondernemingen.

Last but not least zal er dan ook nog een set van controlestandaarden opgesteld worden met het oog op het afleveren van een in eerste instantie beperkte mate van zekerheid en verder in de toekomst een redelijke mate van zekerheid.

Op 2 juni heeft de European Federation of Accountants and Auditors for SMEs (EFAA) een internationale conferentie gehouden getiteld “Practice information: SMPs embracing change” met als tweede onderwerp van de eerste sessie “Diversification of services offering: Sustainability”. De video en de slides van dit webinar zijn op de website van EFAA beschikbaar.

Ook Accountancy Europe heeft op 22 juni een workshop “Sustainability assurance under the CSRD: practical implications” georganiseerd, waarvan de video en de slides op de website van Accountancy Europe beschikbaar zijn.

Deze workshop kwam er in navolging van de op 10 mei door Accountancy Europe gepubliceerde Discussion Paper “Sustainability assurance under the CSRD”.

Toen deze workshop oorspronkelijk gepland werd, ging Accountancy Europe ervan uit dat de finale ontwerpteksten van de CSRD ondertussen beschikbaar zouden zijn op de website van het Europees Parlement.

Tijdens deze workshop werd het nieuws heet van de naald meegedeeld dat de vorige dag, op 21 juni, er een politiek akkoord bereikt was tussen de Europese Raad en het Europees Parlement over de CSRD en dat de finale ontwerpteksten begin juli in het Europees Parlement gestemd zouden worden. Zowel de Europese Raad als het Europees Parlement hebben hierover een persmededeling verspreid.

Op 8 juli zal de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) samen met de EFAA een gezamenlijk hybride event houden over de ontwerp ESRS.[2] Ook U kan hieraan deelnemen.

ITAA volgt in tussentijd samen met de Internationale en Europese organisaties waar ITAA lid van is deze wetgevende evolutie verder op.


[1] https://www.efrag.org/lab3
[2] Zie ook de website van EFRAG.

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Tom Kloeck

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

The Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) and the European Sustainability Reporting Standards (ESRS) will be effective on 1 January 2024 starting with the first companies in scope. The ESRS guide...
Er is enorm veel aan het bewegen op het vlak van duurzaamheidsrapportering. Wil je te weten komen waarom je beter vandaag dan morgen start, en wil je zelf aan de...
De doelstellingen rond duurzame ontwikkeling in de strijd tegen de klimaatopwarming dwingen de publieke sector tot dringende actie. Tot nu toe bestaat echter geen internationaal kader waardoor de overheden niet...
Reeds eerder heeft het ITAA gepubliceerd over de wereldwijde ontwikkelingen inzake duurzaamheidsrapporteringen.[1] Dit dossier evolueert voortdurend. Accountancy Europe heeft een verklaring gepubliceerd waarin zijn belangrijkste opmerkingen over de algemene aanpak...
Zoals in ons vorige artikel getiteld “Europa in de ban van Duurzaamheidsrapportering” was vermeld, bewoog er de voorbije maanden heel wat op het vlak van de nieuwe ontwerprichtlijn Corporate Sustainability...
CSRD institutional debate The European Parliament (EP) Legal Affairs committee considered the proposed amendments (AM 54 – 269 and AM 270 – 616) to the European Commission’s (EC) Corporate Sustainability...
Op 18 november publiceerde De Tijd een interessant artikel geschreven door professor Kristof Stout­huysen. De auteur is professor management accounting en digital finance aan de Vlerick Business School en de...