Uw mening gevraagd over dit internationaal ontwerp van KMO-norm

De International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) houdt een openbare raadpleging over een ontwerp van internationale norm genaamd Audits of Less Complex Entities (LCE).

De IAASB is een onafhankelijk orgaan binnen de schoot van de International Federation of Accountants (IFAC) die instaat voor het ontwikkelen van internationale normen inzake audit, kwaliteitscontrole, beperkt nazicht (review), andere assuranceopdrachten, en aanverwante diensten.

Omwille van het internationale karakter worden de (ontwerp-)normen van de IAASB in het Engels opgesteld, al worden bepaalde documenten wel naar het Frans en het Spaans vertaald. Vertalingen van definitieve normen en documenten naar andere talen gebeuren door de ledenorganisaties zelf na goedkeuring van IFAC.

Oproep aan de leden van het ITAA

Deze ontwerpnorm is gericht op kleine en middelgrote beroepsbeoefenaars (SMP) die hoofdzakelijk kmo’s onder hun cliënteel tellen (SME). Om deze reden wenst de IAASB niet enkel de input van Instituten of grote kantoren, aangezien in het verleden het meestal deze waren die antwoordden in het kader van dergelijke openbare raadplegingen.

Om dit te faciliteren biedt het ITAA aan om uw opmerkingen te verzamelen en te vertalen naar het Engels. U kan uw opmerkingen met betrekking tot dit ontwerp dus gewoon in het Nederlands of het Frans aan het ITAA bezorgen tegen ten laatste 14 januari 2022.

De vragen waarop de IAASB – en dus ook ITAA – graag antwoord heeft, vindt u in deze template die uitsluitend in het Engels bestaat. U hoeft niet op alle vragen te antwoorden, een antwoord op slechts één vraag is voor het ITAA even belangrijk als een antwoord op alle vragen. U kan deze template dus invullen en sturen naar servicedesk@itaa.be met als onderwerp “Audits of LCE”, gericht aan de Cel Normen van het ITAA.

Verdere informatie

U vindt de tekst van het ontwerp hier in het Engels en het Frans. De lijst met definities bestaat helaas alleen in het Engels. De overige documentatie vindt u hier in het Engels en het Frans. Er zijn ook introductievideo’s in het Engels en het Frans.

Dit ontwerp van norm is gebaseerd op de ISA’s van 2018, die zowel in het Engels als het Frans beschikbaar is.

Het ontwerp werd opgesteld na publicatie van een discussion paper, het verwerken van de opmerkingen hierop, waaronder deze van het toenmalige IAB.

Aangezien de ontwikkeling van een gemeenschappelijke KMO-norm tussen het ITAA en het IBR mee aan de basis ligt van deze ontwerpnorm van de IAASB, verwijzen we u tot slot nog naar het artikel dat hierover meer achtergrondinformatie verschaft getiteld “De weg naar een gemeenschappelijke controlenorm voor kmo’s”.

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Tom Kloeck
Johan De Coster
Bart Van Coile

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

De doelstellingen rond duurzame ontwikkeling in de strijd tegen de klimaatopwarming dwingen de publieke sector tot dringende actie. Tot nu toe bestaat echter geen internationaal kader waardoor de overheden niet...
Er is al veel gezegd en geschreven over de ingrijpende mogelijkheden van digitale transformatie voor accountancykantoren, maar wat zijn de opportuniteiten voor kleine en middelgrote kantoren (SMP’s) en hoe ver...
International Federation of Accountants and Auditors for SMEs (EFAA), International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) en International Federation of Accountants (IFAC) organiseren samen een webinar over de geplande wijzigingen...
Naast de technologische (r)evolutie binnen de accountancy wereld, worden we vandaag meer dan ooit geconfronteerd met bijkomende wet- en regelgeving. Zowel op nationaal (CBN-adviezen) als op internationaal (IAASB normen) vlak...
The SSB NomCo has approved and issued the two Invitations for Application to the International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) and the International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA),...