Wie een fout maakt in zijn belastingaangifte krijgt een systematische belastingverhoging van zo’n 10 procent op de niet-aangegeven inkomsten. Door de complexe fiscale wetgeving maken accountants en belastingadviseurs soms onbewust fouten.
Het ITAA hekelt de heksenjacht van de fiscus. Philip Vanclooster, voorzitter van de fiscale cel van ITAA, geeft hieronder in een artikel van De Tijd duiding.
Fiscus straft fout in aangifte met extra aanslag
Pieter Blomme
Wie een fout maakt in zijn belastingaangifte krijgt sinds kort een systematische belasting verhoging van 10 procent. ‘Een heksenjacht’, hekelen de zelfstandigenorganisaties Unizo en UCM en het beroepsinstituut voor accountants en belastingadviseurs ITAA.
De fiscus veranderde het geweer van schouder na een audit van het Rekenhof, waaruit gebleken was dat veel belastingplichtigen die – bewust of onbewust – een fout maakten in hun aangifte door de mazen van het net glipten. Sindsdien krijgen zij systematisch een bericht van wijziging met een belastingverhoging van 10 procent op de niet-aangegeven inkomsten. Dat geldt voor particulieren, zelfstandigen en kmo’s. ‘Bij een eerste inbreuk kan die verhoging wegvallen als er sprake is van goede trouw’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. De belastingplichtige krijgt een maand de tijd om tegen die belastingverhoging in te gaan door te antwoorden op het bericht van wijziging. Als de niet-aangegeven inkomsten minder dan 2.500 euro bedragen, wordt de verhoging niet toegepast. Vanaf de tweede inbreuk wordt de belastingverhoging echter steeds doorgevoerd en valt er niet aan de 10 procent extra te ontkomen.
De systematische verhoging stuit onder meer ondernemers en accountants tegen de borst. Unizo, UCM en ITAA klagen de praktijk aan in een gezamenlijk persbericht. ‘Zelfstandige ondernemers die een fout maken of uitzonderlijk hun aangifte te laat indienen, krijgen systematisch een belastingverhoging. Dat is schandelijk’, zegt Julie Leroy, fiscaal adviseur bij Unizo. Dat er fouten worden gemaakt, heeft vaak te maken met de ingewikkelde fiscale wetgeving, luidt het. ‘De regelgeving is zo complex dat het voor zelfstandigen bijzonder moeilijk is om geen fouten te maken’, stelt Leroy. ‘Het is niet logisch dat ondernemers die te goeder trouw handelen maar die geconfronteerd worden met de complexiteit van de fiscaliteit, systematisch een belastingverhoging krijgen’, zegt Philip Vanclooster, voorzitter van de fiscale cel van ITAA. Dat ze de verhoging kunnen aanvechten, volstaat niet. ‘Veel zelfstandige ondernemers starten geen procedure op bij gebrek aan informatie en/of middelen, maar ook omdat de fiscus moeilijk te bereiken is’, zegt Vanclooster. ‘Vroeger kon je je controleur contacteren en de situatie individueel bespreken, maar dat is niet meer mogelijk.’
Concreet vragen de organisaties dat de verhoging enkel systematisch wordt toegepast als er sprake is van kwade trouw. ‘We hopen dat de federale onderhandelaars in het regeerakkoord opnemen dat we moeten evolueren van een conflictmodel naar een partnerschap tussen ondernemers en de administratie. De overheid moet ondernemers correct begeleiden én uitgaan van hun goede intenties in plaats van meteen te sanctioneren.’