Belastingplichtigen de kans geven om vergissingen of vergetelheden die ze te goeder trouw hebben gemaakt in hun belastingaangiften te corrigeren zonder boetes te krijgen? Dit is een lang gekoesterde wens van ITAA-leden. Dit principe, dat al van kracht is in Frankrijk met de ESSOC-wet, is opnieuw op de politieke agenda gezet door ITAA, UCM en UNIZO in de maanden voorafgaand aan de laatste verkiezingen.
Gezamenlijke standpunten
UNIZO, UCM (Franstalige tegenhanger van UNIZO), en het ITAA zijn ervan overtuigd dat het hoog tijd is om het recht op vergissing in België in te voeren. Het zal het vertrouwen tussen belastingbetalers en de belastingdienst versterken en onnodige geschillen doen verminderen. Samen benadrukken we dat vergissing te goeder trouw altijd op een constructieve manier gecorrigeerd moet worden voordat er repressieve maatregelen worden genomen.
Vandaag worden ondernemers en hun vertrouwensadviseurs te vaak geconfronteerd met repressie. Onze drie organisaties benadrukken de noodzaak om een menselijk en evenwichtig fiscaal klimaat te creëren, waar vergissing kunnen worden rechtgezet zonder disproportionele sancties. Deze gezamenlijke aanpak moet bedrijven, vooral kmo’s en zelfstandigen, ondersteunen en een cultuur van transparantie en samenwerking met de belastingdienst bevorderen.
Paasakkoord en hangend wetsvoorstel
In april 2025 heeft de federale regering een akkoord gesloten dat verschillende fiscale hervormingen omvat, waaronder de invoering het langverwachte recht op vergissing in fiscale zaken. Het akkoord voorziet dat de eerste vergissing in aangiften, gemaakt zonder frauduleuze intentie, niet langer automatisch zal worden bestraft met belastingverhogingen.
Steven Mathei, federaal parlementslid, heeft onlangs ook een wetsvoorstel ingediend om het recht op vergissing in fiscale zaken te formaliseren. Geïnspireerd door de Franse ESSOC-wet, voorziet het in vereenvoudigde regularisatiemechanismen voor vergissing te goeder trouw. Volgens Mathei zou deze wet de relaties tussen belastingbetalers en de administratie moderniseren, door transparantie en samenwerking te bevorderen.
UCM, UNIZO en ITAA zijn bovendien geraadpleegd voor door de parlementaire commissie, om zo goed mogelijk rekening te houden met de noden van het terrein.
En nu?
Het blijft afwachten in welke definitieve vorm het concept dat door UCM, UNIZO en ITAA wordt gewenst, zal worden vertaald in de fiscale codes. Het is zeer waarschijnlijk dat de wens van het terrein binnenkort werkelijkheid wordt. Ongeacht via het wetsvoorstel dat binnenkort in de Kamer zal worden besproken of via het ontwerp van de regering die het Paasakkoord in wet zal omzetten. Wat er ook wordt gekozen door de parlementaire meerderheid maakt niet veel uit, maar UCM, UNIZO en ITAA zullen de debatten blijven volgen om ervoor te zorgen dat de definitieve formulering aansluit bij de wensen van onze respectieve leden. We zullen onze leden niet nalaten te informeren zodra de wetteksten definitief aangenomen en van kracht zullen zijn.
