De Ondernemingsrechtbank Antwerpen en Limburg werft personen aan met een ondernemersachtergrond, meer specifiek met een financieel-economische bagage. Profielen die bekend zijn met de werking van een onderneming, en die een eenvoudige boekhouding kunnen doorgronden of een jaarrekening of boekhoudkundige staat kunnen lezen en interpreteren.
Hieronder vindt u de nodige informatie. Solliciteren kan tot 15 januari.
1. 30 vacante plaatsen (publicatie 16/12/2024)
De publicatie van de 30 vacante plaatsen voor rechters in ondernemingszaken vond plaats in het Staatsblad van maandag 16 december 2024. Hierbij staat ook de procedure vermeld van hoe men zich kandidaat moet stellen (hieronder p.5 vindt u een korte samenvatting). De uiterlijke termijn om zich kandidaat te stellen loopt dan tot en met 15 januari 2025.
2. Wat is een rechter in ondernemingszaken?
Een rechter in ondernemingszaken (ook wel consulaire rechter genoemd) is een lekenrechter, die bij de ondernemingsrechtbank wordt aangesteld door de Koning bij Koninklijk Besluit en op gezamenlijke voordracht van de ministers van Justitie, Economie en Middenstand. De rechters zijn niet noodzakelijk juristen, maar mensen uit het ondernemingsleven.
De bedoeling is dat zij vooral de praktische kennis uit het ondernemingsleven en de handelspraktijk binnenbrengen.
Een eerste benoeming gebeurt voor drie jaar. Daarna kan het mandaat, bij positieve evaluatie, telkens voor vijf jaar worden verlengd op voorstel van de voorzitter van de rechtbank.
3. Wat zijn haar of zijn taken?
• Zetelend rechter: zitting houden met de beroepsrechter, deelnemen aan het beraad, mee beslissen over concrete dossiers;
• Rechter-commissaris in faillissementen: Bij een faillissement wordt naast een curator, die het faillissement afhandelt, een rechtercommissaris aangesteld. Deze rechter-commissaris houdt toezicht op de procedure en verleent machtigingen, controleert de rekeningen van de curator en brengt daarover verslag uit bij de rechtbank.
• Rechter verslaggever bij de Kamer voor Ondernemingen in Moeilijkheden (KOIM): De kamer voor ondernemingen in moeilijkheden heeft als taak het opsporen van ondernemingen in moeilijkheden. De rechter in ondernemingszaken roept de ondernemer op om de moeilijkheden te bespreken en te komen tot een herstelplan of bijvoorbeeld een gerechtelijke reorganisatie.
• Gedelegeerd rechter bij de gerechtelijke reorganisaties: Bij een gerechtelijke reorganisatie, waarbij de onderneming tijdelijk beschermd wordt tegen de schuldeisers, voorziet de wet dat een gedelegeerd rechter wordt aangesteld. Deze gedelegeerd rechter brengt in de loop van de procedure meermaals verslag uit en houdt toezicht over de procedure en de correcte toepassing ervan.
4. Naar welke profielen zijn we op zoek?
Personen met een ondernemersachtergrond, meer specifiek met een financieel-economische bagage, die bekend zijn met de werking van een onderneming, en die een eenvoudige boekhouding kunnen doorgronden of een jaarrekening of boekhoudkundige staat kunnen lezen en interpreteren.
5. Hoe stel ik mij kandidaat?
Elke kandidaatstelling of voordracht dient op straffe van verval aan de minister bevoegd voor Justitie worden gericht binnen een termijn van dertig dagen vanaf de bekendmaking van de vacature in het Belgisch Staatsblad.
De kandidaatstelling wordt ingediend langs elektronische weg (e-mail: ).
De kandidaten worden uitgenodigd om duidelijk te vermelden voor welke vacante plaats zij postuleren, door in de onderwerpregel de datum van publicatie, de graad en de jurisdictie waarvoor zij postuleren te vermelden (voorbeeld “BS 16/12/2024 rechter in ondernemingszaken Ondernemingsrechtbank Antwerpen en Limburg”). De kandidaten worden gevraagd om elk stavingsstuk aan deze mail toe te voegen als een afzonderlijke bijlage (dus niet in één grote pdf).
Indien zij voor meerdere verschillende vacante plaatsen postuleren, dienen zij voor elke kandidatuurstelling een afzonderlijke e-mail te sturen. De kandidaten krijgen per kerende een
elektronische ontvangstmelding.
De kandidaten dienen bij hun kandidatuur een curriculum vitae, alsook de nodige stavingsstukken met betrekking tot de studies (diploma) en de beroepservaring (attest werkgever,
tewerkstellingsattest, uittreksel KBO,…) te voegen. De stavingstukken met betrekking tot de studies en beroepservaring moeten evenwel niet meer aan de kandidaat worden gevraagd wanneer zij reeds werden ingediend bij een eerdere kandidaatstelling en de kandidatuur ontvankelijk werd verklaard, of wanneer de kandidaat reeds de hoedanigheid heeft van rechter in ondernemingszaken.
6. Wat doet de ondernemingsrechtbank?
De ondernemingsrechtbank heeft als missie: “de bescherming van het economisch weefsel”.
Zij is bevoegd voor de volgende materies:
• alle geschillen tussen ondernemingen, en dat ongeacht het bedrag;
• de beëdiging van accountants, belastingadviseurs, wegers, scheepsmeters of meters voor zee- en binnenschepen en de met de scheepvaartcontrole belaste ambtenaren;
• geschillen inzake vennootschappen, verenigingen of stichtingen;
• geschillen inzake intellectuele eigendomsrechten;
• geschillen inzake marktpraktijken;
• geschillen inzake wissel- of orderbrieven;
• vorderingen die verband houden met de insolventie van ondernemingen (Kamer voor Ondernemingen in Moeilijkheden, de gerechtelijke reorganisatie, het faillissement);
• …
7. Onkostenvergoeding
De rechter in ondernemingszaken krijgt een onkostenvergoeding per geleverde prestatie dewelke wordt toegelicht wanneer men als kandidaat wordt weerhouden.