Duurzaamheidsrapportering en Corporate Sustainability Reporting Directive zijn van belang voor accountants en belastingadviseurs. Om cliënten beter bij te staan te staan wordt tijdens het ITAA-congres (op 8 november), de conferentie ‘Duurzaamheidsrapportering: van trend naar norm…’ georganiseerd. Met concrete tips en goede praktijken om cliënten goed bij te staan bij dit soort vragen.
Waarom is dit belangrijk?
– Bestaansredenen: eerlijk speelveld, meer competitieve bedrijven, strijd tegen klimaat-opwarming.
– Wat zit hierin voor accountants en belastingadviseurs?
Hoe ziet dit eruit in de praktijk?
– Concrete voorbeelden van vragen die grote bedrijven stellen aan kleinere ondernemingen in hun waardeketen.
– Concrete tips en goede praktijken om uw cliënt goed bij te staan bij dit soort vragen.
Oproep: begin er mee, want dit wordt de nieuwe realiteit. Wie vroeger begint heeft er meer voordeel bij!
Context
Europa wil als eerste werelddeel klimaatneutraal zijn tegen 2050. Daartoe werden heel wat beleidsinitiatieven genomen, de zogenaamde EU Green Deal. Eén van de belangrijkste elementen daarvan is het verzamelen van informatie en gegevens bij de ondernemingen rond milieu en andere aspecten. Daarvoor werd op 14 december 2022 Richtlijn (EU) 2022/2464 aangenomen, met name de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Het doel daarvan is de transparantie over duurzaamheidsinspanningen van bedrijven en organisaties vergroten, de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie verbeteren maar ook de duurzaamheidsrapportering op één lijn brengen met de financiële rapportering.