Door het Waals Gewest toegekende energiepremie voor het 4e kwartaal van 2022: Aanvragen ingediend door beoefenaars van cijferberoepen

De Waalse Regering keurde een nieuwe steunmaatregel voor het 4e kwartaal van 2022 goed voor bedrijven die zwaar werden getroffen door de energiecrisis[1].

Deze vergoedingen zijn bestemd voor zelfstandigen en ondernemingen, ongeacht hun grootte, met één of meer vestigingseenheden in het Waals Gewest die getroffen zijn door de stijgende energieprijzen (iedere energievector: gas, elektriciteit, brandstof, enz.) en die aantonen dat zij vergeleken met het 4e kwartaal van 2021 in het 4e kwartaal van 2022 bedrijfsverlies leden of dat hun bedrijfsresultaat daalde.

Voorwaarden en informatie

Hieronder een overzicht van de toekenningsvoorwaarden en van de informatie om een aanvraag in te dienen:

  1. Veelgestelde vragen die beoefenaars van cijferberoepen online via volgende link kunnen raadplegen: FAQ – Experts du Chiffre.pdf (wallonie.be)
  • Technische fiches per steuncategorie en specifieke gevallen 

Al die documenten komen in de Toolbox van het Waalse Gewest aan bod: Boite à Outils | Aide Énergie (wallonie.be).

Aanvragen ingediend door een beoefenaar van cijferberoepen.

Het Waalse Gewest koos ervoor om de indiening van deze aanvraag toe te vertrouwen aan beoefenaars van cijferberoepen.  

De onderneming die voor deze maatregel in aanmerking meent te komen stelt een bedrijfsrevisor, aangesloten bij het IBR, of een accountant (fiscalist) / gecertificeerd accountant, aangesloten bij het  ITAA, aan die de aanvraag voor de onderneming indient op een platform dat vanaf 31 januari 2023 (datum nog te bevestigen) voor leden van beide Instituten toegankelijk is. We bezorgen u de link zodra het platform beschikbaar is.

Met het oog op de uitvoering van die opdracht bezorgden het IBR[2] en het ITAA[3], elk voor wat hen betreft, de Waalse overheid een lijst van de bedrijfsrevisoren en accountants (fiscalisten)/gecertificeerde accountants (deze openbare informatie beperkt zich tot de naam, de voornaam en het registratienummer, evenals het e-mailadres vermeld in de openbare registers van het IBR en het ITAA), voor de vereiste periode om de dossiers te behandelen die in het kader van deze maatregel worden aangeboden.

Opdrachtbrief

We herinneren eraan dat de bedrijfsrevisor en zijn cliënt overeenkomstig artikel 21 van de wet van 7 december 2016 voorafgaand aan de uitvoering van een opdracht een opdrachtbrief moeten opstellen, en zich moet houden aan de algemene norm van toepassing op iedere opdracht die een onderneming aan een bedrijfsrevisor toevertrouwt.

De accountant (fiscalist)/(gecertificeerd) accountant en zijn cliënt moeten overeenkomstig artikel 41 van de wet van 17 maart 2019 voorafgaand aan de uitvoering van elke opdracht een opdrachtbrief opmaken.

Hierbij treft u een opdrachtbrief aan die beide instituten daartoe gezamenlijk opstelden.

Verslag over de feitelijke vaststellingen 

Bij indiening van het dossier op het platform moet de cijferprofessional naast de informatie die de administratie nodig heeft om de aanvraag van de onderneming te verwerken, voor rekening van die laatste, ook een verslag indienen over de feitelijke bevindingen van de uitgevoerde overeengekomen specifieke werkzaamheden.

Het ingevulde deel op het platform vormt bijgevolg het verslag van de professional als zodanig.

Het belang van dergelijk verslag kan voor de cliënt, noch voor de Waalse regering worden onderschat. Voor de cliënt garandeert het verslag het goede verloop van de verwerking en van de toekenning van de  steun. De regering kan terugvallen op objectieve verslagen van specialisten en kan in alle vertrouwen besluiten dat de steun conform de wettelijke voorwaarden wordt verleend. Dit voorkomt dat steun onterecht zou worden uitbetaald en vervolgens weer moet worden teruggevorderd.

Gelet op het algemeen belang van deze verslagen en op de aansprakelijkheid van de professional, stelden het ITAA en het IBR de overeengekomen specifieke werkzaamheden op, net als het deel dat het verslag vormt met de feitelijke bevindingen dat de professional op het webplatform van de Waalse regering moet invullen. Dit verslag is gebaseerd op ISRS 4400, de internationale standaard voor opdrachten tot het verrichten van overeengekomen werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie, gepubliceerd door de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) van de International Federation of Accountants (IFAC). Het deel dat het verslag over de feitelijke bevindingen vormt, definieert de verantwoordelijkheden van de professional en de onderneming, de specifieke werkzaamheden die hij moet verrichten en de feitelijke bevindingen die hij moet voorstellen.

Termijn

We vestigen uw aandacht erop dat de aanvragen, om redenen inherent aan de berekening van de premies waarvan iedere onderneming kan genieten, slechts edurende een periode van een maand na opening van het platform kunnen worden ingediend. Het platform waarop de aanvragen kunnen worden ingediend, wordt vanaf 6 februari opengesteld op volgend adres: www.aide-energie-entreprises.wallonie.be en dat tot en met 5 maart 2023.

Het Waals Gewest benadrukt dat het doel van deze maatregel erin bestaat de economische schade voor betrokken ondernemingen te beperken en de zwaarst getroffen bedrijven te helpen. Het is in het belang van de cliënt dat de professional de mogelijkheid onderzoekt om de procedure al dan niet op te starten. Bovendien gaat het om een eerste tussenkomst die zal worden geëvalueerd met het oog op een eventuele aanpassing gelet op het beschikbare budget en op de evolutie van het Europees kader.  Wallonie Entreprendre biedt ook aanvullende steunmechanismen; het overzicht daarvan treft u aan op de website.


[1] Besluit van de Waalse regering van 21 december 2022 genomen ter uitvoering van het decreet van 19/10/2022 tot uitvoering van steunmaatregelen voor ondernemingen in het kader van de energiecrisis voor het 4e kwartaal van 2022

[2] De leden van het IBR worden verzocht het Informatiebeleid van het IBE inzake verwerking van persoonsgegevens te raadplegen of voor bijkomende informatie hierover contact op te nemen met het IBR via privacy@ibr-ire.be.

[3] ITAA-leden worden verzocht de privacy policy te raadplegen die op de website van het ITAA beschikbaar is of om voor bijkomende informatie hierover contact op te nemen met het ITAA via privacy@itaa.be.

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Stéphane De Bremaeker

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

Bedrijven die de compenserende energiepremie willen krijgen, moeten de premie tegen 15 november aanvragen. Bij hun aanvraag moeten ze hun afrekeningsfacturen van hun gas- en elektriciteitsverbruik voegen voor heel 2021...
Eind vorig jaar heeft het Waals Gewest 175 miljoen euro financiële steun vrijgemaakt voor ondernemingen die negatieve gevolgen hebben ondervonden door de energiecrisis. Met deze steunpremie wil de Waalse regering...
In ons bericht van 9 februari 2023 werd al toelichting gegeven over de mogelijkheid om voor ondernemingen met een eenheid in Wallonië een energiepremie aan te vragen bij het Waals...
In ons ACcTUA-bericht van 13 februari 2023 werd al toelichting gegeven over de mogelijkheid om een energiepremie aan te vragen bij het Waals Gewest voor ondernemingen met een eenheid in...