Pillar 2: FAQ en tussenkomst van het ITAA

De wet van 19 december 2023 tot omzetting van EU-richtlijn 2022/2523 van 14 december 2022 (Pillar 2) heeft een minimumbelasting ingevoerd. De volgende groepen zijn onderworpen aan de minimumbelasting van 15%:

  • Multinationale ondernemingsgroepen (MNO-groepen) en,
  • Grote nationale groepen met een omzet van ten minste 750 miljoen euro in ten minste twee van de vier belastingjaren voorafgaand aan het betreffende belastingjaar.

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, raadpleeg dan:

In het kader van deze legislatuur moet op 13 juli een eerste verklaring worden ingediend. Het ITAA is in gesprek getreden met de administratie aangezien meerdere leden melding maakten van problemen en onzekerheden. 

De FOD Financiën meldde ondertussen op 2 juli een administratieve tolerantie. 

“De FOD Financiën voorziet in een administratieve tolerantie voor groepen van multinationale ondernemingen (MNO’s) en omvangrijke binnenlandse groepen die in 2024 geen voorafbetalingen voor de binnenlandse bijheffing of de IIR-bijheffing uitvoeren. Die groepen mogen hun notificatie voor de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) uitvoeren tot en met 16 september 2024.

Die administratieve tolerantie geldt niet voor de groepen van MNO’s en omvangrijke binnenlandse groepen die in 2024 voorafbetalingen voor de binnenlandse bijheffing en IIR wensen uit te voeren.”

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

ITAA

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

Onlangs hebben wij u geïnformeerd dat de OECCBB en 6 van hun leden een procedure in kortgeding tegen het ITAA hebben ingesteld met de vraag de beslissingen die op de...
Voor het derde jaar op rij wordt de E-Invoicing Award uitgereikt door Heliview op 22 oktober 2024 in Bluepoint Brussel. Deze prijs erkent organisaties die het voortouw nemen op het...
Accountancy Europe interviewde enkele bestuursleden in samenwerking met Chapter zero Brussels, ECIIA en ecoDa om de integratie van duurzaamheid in hun processen te bespreken en de belangrijkste punten van de...
Aan de vooravond van de verplichte elektronische facturatie heeft FOD Financiën informatie over vragen die u of uw cliënten kunnen hebben gepubliceerd. Met behulp van deze communicatie en de tools...
De landingspagina is beschikbaar. Op deze webpagina verschijnt alle informatie omtrent het nieuwe ITAA-portaal dat vanaf 6 augustus in werking treedt. We verzoeken alle ITAA-leden om regelmatig de landingspagina te bezoeken om...
Sinds het begin van het jaar zijn verschillende nieuwe modellen en formulieren beschikbaar op BeExcellent. Heb je ze al kunnen raadplegen en in je praktijk kunnen toepassen? Beroepsdocumentatie 2024 Het...
In het advies over de invoering van de verplichte elektronische facturatie in de B2B rapporteert de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO (HRZKMO) over de omvang van de...
Op 24 juni 2024 nam de Europese Unie een veertiende pakket sancties aan. Meer informatie vindt u op de pagina ‘sanctiepakketten‘. Zie ook: Artikel Europese Commissie: Ruslands aanvalsoorlog tegen Oekraïne:...
Vanaf 1 juli 2024 zijn zelfstandigen en ondernemingen in de bouw- en schoonmaaksector verplicht om hun helpers en werkende vennoten in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Daarnaast...
Samengevat De eStox update was gericht op het verhogen van de gebruiksvriendelijkheid, het toevoegen van automatische toegang voor vaste vertegenwoordigers en het synchroniseren van de informatie van de vennootschap met...