Bedrijfsvoorheffing: de toepassingen BV-land en Finprof worden samengevoegd en worden Finprof2

FOD Financiën heeft de toepassingen BV-land en Finprof volledig herzien en gemoderniseerd. De samenvoeging van beide toepassingen vormt de nieuwe Finprof2.

Deze nieuwe versie bevat dus:

  • een module voor het indienen van aangiftes bedrijfsvoorheffing: FinprofLegacy (het oude Finprof);
  • een module voor het bekijken van de aangiftes en het verwerken van de betalingen bedrijfsvoorheffing (het oude BV-land).

FinprofLegacy zal voortaan onmiddellijk de aangiftes aanvaarden of verwerpen. Dit is een volledig automatisch systeem waardoor de medewerkers van het Team Bedrijfsvoorheffing niet langer hoeven tussen te komen.

In de toekomst zal het mogelijk zijn om per belastingplichtige online een overzicht te krijgen van de aangiftes en de betalingen. Op termijn is FOD Financiën ook van plan om verschillende e-diensten aan te bieden.

Nieuw rekeningnummer

Vanaf de release van de nieuwe Finprof2 moeten de betalingen voor de bedrijfsvoorheffing/bron gestort worden op een nieuw rekeningnummer. Dat rekeningnummer zal worden gebruikt door alle BV-plichtigen, ongeacht hun woonplaats.

Het nieuwe rekeningnummer wordt gecommuniceerd op de website Finprof, net als de datum vanaf wanneer deze rekening moet worden gebruikt. Betalingen op de oude rekeningnummers van de Teams Bedrijfsvoorheffing zullen in een tussenfase automatisch worden doorgestort naar de nieuwe rekening.

Gestructureerde mededeling

De te gebruiken gestructureerde mededeling kan worden berekend via het programma “Berekening gestructureerde mededeling”. Voor wie gebruik maakt van doorlopende opdrachten, herinneren wij u eraan dat de gestructureerde mededeling telkens anders is op basis van de maand of het kwartaal waarvoor de aangifte wordt ingevoerd.

Om de dossiers van de BV-plichtigen zo goed mogelijk te kunnen beheren, vraagt FOD Financiën iedereen om zijn aangifte in te voeren vóór de betaling. Op die manier zal de nieuwe Finprof2, op basis van de gestructureerde mededeling die u bij de betaling gebruikt, de betaling automatisch koppelen aan de aangifte.

Eerste releasefase: twee tijdelijke beperkingen

Om de implementatie van FinprofLegacy en de migratie van bestaande gegevens vlot te laten verlopen, zal het gedurende enkele dagen niet mogelijk zijn om aangiftes bedrijfsvoorheffing in te dienen. Zodra de datums gekend zijn, zal FOD Financiën deze communiceren op de Finprof-website.

Tijdens de eerste releasefase van de nieuwe Finprof2-toepassing zal het tijdelijk niet mogelijk zijn om een rekeningoverzicht bedrijfsvoorheffing te krijgen. Deze periode zal zo kort mogelijk worden gehouden. Hierover zal er ook een bericht verschijnen op de website van Finprof.

Vragen?

Voor alle vragen over de aangifte en betaling van de bedrijfsvoorheffing kunt u:

  • bij voorkeur een e-mail sturen naar teamprp@minfin.fed.be;
  • of bellen naar 02/257 57 57 met de directe codes:
    • Team Bedrijfsvoorheffing: kies optie 1, 1, 1 en voer de code 19120 in.
    • Team Précompte Professionnel : choisissez les options 2, 1, 1, puis introduisez le code 19231.
    • Team Inning Eupen – Sankt-Vith: kies de opties 3, 1, 1 en voer de code 19359 in.

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Marc Van Roy
FOD Financiën - SPF Finances

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

Vanaf 31 januari 2024 zul je met de commerciële certificaten van Isabel en Globalsign niet meer kunnen inloggen op de e-services van de FOD Financiën. Het gaat om Intervat, Biztax, ...
Wegens een overbevraging van de systemen van de FOD Financiën worden er technische problemen gemeld, bij het indienen van de aangiftes bedrijfsvoorheffing via het programma Finprof (FinprofLegacy). Gelieve later opnieuw...
FOD Financiën maakte net bekend dat de migratie naar een modernere versie van Finprof zal gebeuren tussen 11 juni en 20 juni. Meer info over de vernieuwing van Finprof is...
Wegens de release van Finprof zal het tijdelijk niet mogelijk zijn om een terugbetaling van teveel betaalde bedrijfsvoorheffing uit te voeren. FOD Financiën doet er alles aan om deze periode...
Om toegang te krijgen tot de FinprofLegacy-toepassing, klik je op de link in de rechterkolom van deze pagina. De link naar de oude Finprof-toepassing werd behouden zodat je nog steeds...