Auteursrechten makkelijk en voordelig regelen via Reprobel

Kaderakkoord ITAA-Reprobel referentiejaar 2022

Reprobel zal je onderneming in het eerste kwartaal 2023 aanschrijven om na te gaan of ze in regel is met het auteursrecht voor referentiejaar 2022. De deadline voor jouw aangifte bij Reprobel is 14 april 2023. Dien je aangifte tijdig en correct in om sancties te vermijden.

Wettelijk mag je fotokopieën maken van auteursrechtelijk beschermde werken in ruil voor een vergoeding. De jaarlijkse aangifte hiervan bij Reprobel is een wettelijke verplichting.

Zoeken je medewerkers (of jijzelf) vaak informatie op het internet, printen ze die af of bewaren ze die digitaal op hun smartphone, tablet of laptop? Delen ze vaak professionele artikels met collega’s of met externe contacten (klanten, de overheid, advocaten, accountants, …) via het bedrijfsnetwerk, mail of Zoom/Teams? Geven ze soms PowerPointpresentaties?

Dan heeft jouw onderneming een duidelijk belang bij de digitale licentie van Reprobel. Digitale reproductie of communicatie van auteursrechtelijk beschermde werken kan immers niet zonder licentie. Zelfs als het bronwerk vrij kan worden gelezen op het internet, mag je het niet zomaar reproduceren of communiceren. Het is in de digitale wereld echter nagenoeg onmogelijk om dit sluitend via individuele licenties te regelen voor je onderneming. Bovendien heb je wellicht geen zicht op wat je medewerkers op het internet doen, en wil/kan je dit ook niet controleren.

Je kan deze digitale handelingen eenvoudig regelen via de gecombineerde licentie van Reprobel. Deze aanvullende licentie zorgt voor rechtszekerheid voor alle handelingen waarvoor geen individuele licenties worden aangeboden. Je vermijdt hiermee dat je met auteurs en uitgevers individueel moet onderhandelen over digitaal gebruik. Je moet ook de tellerstanden van je kopieerapparaten en printers niet meer in kaart brengen.

Reprobel biedt deze licentie aan het mandaat van de Belgische auteurs en uitgeverijen. De licentie bevat echter ook een wereldwijd buitenlands repertoire van bijv. Nederlandse, Franse, Duitse, Amerikaanse en Britse bronwerken.

Je hebt de keuze om al dan niet in te tekenen op de gecombineerde licentie van Reprobel, maar op auteursrechtelijke inbreuken staan sancties die een veelvoud van de gebruikelijke licentievergoeding kunnen zijn. Elke auteursrechtelijke inbreuk kan je tot honderden euro’s kosten, nog los van de eventuele advocaten- en gedingkosten.

Met de vergoeding die je aan Reprobel betaalt, worden de auteurs en uitgevers vergoed voor het hergebruik van hun werken. Dit is dus geen belasting.

Met de promocode ITAA2022 kunnen de leden van het ITAA genieten van een aantrekkelijke korting op het tarief van de Reprobel-licentie voor 2022.

Promotarieven gecombineerde licentie 2022  – per ondernemingsnummer

  • ITAA-leden met 5 VTE en meer: 15 euro btw exclusief per relevante VTE (bediende) ipv 17 euro en vrijstelling van de administratieve basisvergoeding van 25 euro btw exclusief;
  • ITAA-leden met minder dan 5 VTE (forfait voor alle personeelsleden samen): 55 EUR BTW exclusief ipv 65 euro;
  • ITAA-leden zonder personeel (forfait): 35 EUR BTW exclusief ipv 40 euro

De ITAA-leden vallen doorgaans in tariefcategorie II.

NIEUW: extra korting voor kleinere ITAA-leden die nieuw intekenen op de gecombineerde licentie

ITAA-leden met minder dan 5 personeelsleden die voor de eerste keer intekenen op de gecombineerde licentie van Reprobel (bijv. omdat ze nieuw zijn opgericht of omdat ze voor referentiejaar 2021 nog een aangifte voor alleen papieren reproducties hebben gedaan), genieten bovendien van een erg aantrekkelijke extra korting. Ze betalen voor referentiejaar 2022 slechts 25 euro btw exclusief (i.p.v. 40 euro) als ze geen personeel hebben, en slechts 45 euro btw exclusief (i.p.v. 65 euro) als ze minder dan 5 personeelsleden hebben. Om van de extra korting te genieten, gebruiken deze leden de specifieke promocode NEWLI22 (en dus niet ITAA2022).

Wat is Reprobel?
Reprobel is een one-stop-shop voor auteursrechten voor tekst en stilstaande beelden zoals professioneel-informatieve, wetenschappelijke en persartikelen en foto’s en illustraties. Reprobel zorgt ervoor dat de auteursrechten netjes verdeeld worden onder de auteurs en de uitgevers. Dankzij jouw bijdrage ben je niet alleen makkelijk in orde met de auteursrechten maar steun je ook de 60.000 auteurs en 400 uitgeverijen die Reprobel in België vertegenwoordigt.
Reprobel wordt gecontroleerd door de Controledienst bij de FOD Economie, die er ook op toekijkt dat de geïnde vergoedingen effectief naar de rechtmatige ontvangers gaan.
De wettelijke basis voor de Reprobel licenties zijn de artikelen XI.165, XI.235-239 en XI.318/1-6 van het Wetboek van Economisch Recht, twee Koninklijke Besluiten van 5 maart 2017 (reprografie- en uitgeversvergoeding) en de Innings- en Tariferingsregels M.2020.002.
Meer weten?
Meer informatie over de licenties van Reprobel vind je op haar website.

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Reprobel

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

Kaderakkoord ITAA / Reprobel referentiejaar 2021 Reprobel zal je onderneming medio januari 2022 aanschrijven om na te gaan of ze in regel is met het auteursrecht voor referentiejaar 2021. De...
Accountants en belastingadviseurs willen op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen in hun vakgebied. Daarbij is het opzoeken van informatie op het internet, het delen van interessante artikels en...