Strijd tegen illegale beroepsbeoefening. ITAA wint drie zaken!

De wet van 17 maart 2019 kent het ITAA de opdracht toe inzake de bescherming van de rechten en beroepsbelangen van al wie is ingeschreven in het openbaar register. Dat houdt onder meer in dat het ITAA personen kan vervolgen die het beroep van (stagiair) (gecertificeerd) (fiscaal) accountant illegaal uitoefenen of zonder erkenning de titel dragen van (gecertificeerd) (fiscaal) accountant of belastingadviseur.

De Raad van het ITAA schakelt regelmatig advocaten in om een gerechtelijke procedure in te stellen tegen deze would-be professionals. Het verloop van zo’n procedure kan soms wat tijd vergen, maar stilaan komen de eerste positieve resultaten binnen in de strijd tegen de illegale beroepsuitoefening. Voorbeelden daarvan zijn drie vonnissen, respectievelijk van de correctionele rechtbank van Gent, van Namen en de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel.

Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent – 1 april 2021

Een voormalig lid, dat eerder werd veroordeeld voor het illegaal dragen van de titel van boekhouder, werd veroordeeld door de correctionele rechtbank van Gent  wegens de schending van een beroepsverbod, de onwettige uitoefening van het beroep van accountant, misbruik van vertrouwen en sluikwerk.

Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden en tot een geldboete van 4.000 euro. Bovendien werd hem gedurende 10 jaar een bestuursverbod opgelegd.

Op burgerrechtelijk vlak oordeelde de rechtbank dat betrokkene een vergoeding van 1.600 verschuldigd is aan het ITAA voor materiële schade, 250 euro voor morele schade en 480 euro als rechtsplegingsvergoeding.  

Dit voormalige lid is al voor de derde keer gesanctioneerd. Dat bewijst dat het Instituut de monopolieopdrachten van zijn leden ijverig blijft beschermen.

De betrokkene tekende weliswaar hoger beroep aan tegen dit vonnis.

Rechtbank van eerste aanleg van Namen, Afdeling Namen, 12de correctionele kamer – 20 april 2022

Een voormalig lid werd vervolgd voor de correctionele rechtbank wegens illegale uitoefening van het beroep en het illegaal dragen van de titel van boekhouder.

De betrokkene werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar (hij werd immers ook vervolgd voor andere inbreuken) en tot een geldboete van 8.000 euro.

Enkel voor wat de gevangenisstraf betreft, werd een opschorting voor vijf jaar uitgesproken om een onherstelbare degradatie van de betrokkene te vermijden. De rechtbank sprak ook een verbeurdverklaring van 20.000 euro uit.

Op burgerrechtelijk vlak werd betrokkene veroordeeld tot de betaling van 810 euro materiële schadevergoeding aan het ITAA, tot 250 euro morele schadevergoeding en tot 480 euro als rechtsplegingsvergoeding.

De vermelde bedragen die betrokkene moet betalen zijn buitengewoon zwaar. Toch hopen wij op een toename van dit soort vonnissen om deze vorm van economische delinquentie te sanctioneren en al wie het monopolie van onze leden zou willen schenden op andere gedachten te brengen.

Betrokkene heeft beroep aangetekend tegen dit vonnis.

Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel – 13 mei 2022

De Franstalige Ondernemingsrechtbank van Brussel heeft de nietigverklaring uitgesproken van een vennootschap die in zijn maatschappelijk doel verwees naar accountancyactiviteiten nadat het IAB diens hoedanigheid heeft ingetrokken.

Deze nietigverklaring van de vennootschap leidt tot een vereffening zoals bij een ontbinding van de vennootschap, wat garanties biedt dat deze het beroep niet meer kan uitoefenen en dus geen oneerlijke concurrentie meer is voor onze leden.

Gepubliceerd op

Door auteur(s)

Sven Andersen

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

|

Het Belgisch Staatsblad van 12 april 2024 heeft het koninklijk besluit van 24 maart 2024 tot  benoeming van drie leden van de Hoge Raad voor Economische Beroepen (HREB) gepubliceerd. 3 nieuwe leden...
Al tweemaal begaven Bart Van Coile en Vincent Delvaux zich op locatie. Een keer in Vlaanderen en een keer in Wallonië. Doel van deze afspraak? U, onze leden, het woord...
Deze update was voornamelijk gericht op de verbetering van de vertalingen en terminologie die in eStox worden gebruikt, zodat de gebruikte termen in overeenstemming zijn met de juridische terminologie. Bovendien...
In zijn arrest van 13.12.2022 in de zaak Test-Aankoop tegen België (verzoek nr. 77039/12) heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens unaniem geoordeeld dat er sprake was...
42 ITAA-ambassadeurs gaan doorheen het land op bezoek bij (hoge) scholen en universiteiten om studenten te informeren over hun beroep en maatschappelijke rol In 2023 tekenden ze present op meer...
Bij beslissing van 7 december 2023 legde de tuchtcommissie een schorsing op aan een stagiair – accountant omdat hij de fiscale aangifte van zijn cliënt niet tijdig had ingediend. De...
Op 30 oktober 2023 verscheen het examenreglement van het ITAA in het Belgisch Staatsblad. Met bijlage ditmaal. Alle info is hier beschikbaar.
Niet minder dan 4.200 enthousiaste deelnemers proefden van een onvergetelijk congres. Deze succesvolle tweede editie toont opnieuw aan dat het ITAA-Congres de jaarlijkse place to be is die niemand van...
Neem deel aan de EFAA-enquête over de aantrekkelijkheid van het accountancyberoep in België. Jouw inzichten zijn van onschatbare waarde om de branche te versterken. Vul de enquête vandaag nog in...
Naar aanleiding van de internationale dag van de accountant en de belastingadviseur publiceert het ITAA de resultaten van zijn jaarlijkse barometer. Deze barometer peilt naar het moreel van zijn leden...