FOD Financiën wenst uw aandacht vestigen op voorziene wijzigingen voor de Prorata-sectie voor gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen. Meer info werd op 30 juli gepubliceerd op hun website Intervat | FOD Financiën (belgium.be) en hieronder voor uw gemak.
Een nieuwsbericht was eerder gepubliceerd op 30 mei “Een nieuwe versie van het XSD-schema IntervatInputCommon zal van toepassing zijn vanaf 26.08.2024. U kan dit schema raadplegen bij de ‘Technische documentatie‘”.
29.07.2024 – Gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen – voorziene wijzigingen voor de Prorata-sectie
Definitief en voorlopig algemeen verhoudingsgetal
Het definitief algemeen verhoudingsgetal van het voorgaande jaar wordt gebruikt als het voorlopig algemeen verhoudingsgetal voor het lopende jaar. Intervat bevat maar één veld voor het meedelen van het algemeen verhoudingsgetal.
Vanaf 26 augustus 2024 kunt u een algemeen verhoudingsgetal gelijk aan 0 of 100 meedelen. Tot die tijd:
- als het verhoudingsgetal = 0, vul 1 in.
- als het verhoudingsgetal = 100, vul dan 99 in.
Het juiste verhoudingsgetal kan worden meegedeeld als commentaar.
Btw-eenheden
Btw-eenheden moeten de gevraagde informatie op geconsolideerde basis meedelen. Zij kunnen in bijlage gegevens toevoegen die betrekking hebben op elk van hun leden.
Afgeronde percentages
Vanaf 26 augustus 2024 kunt u percentages met decimalen meegeven. Tot die tijd moet u percentages als volgt afronden:
- algemeen verhoudingsgetal en bijzondere verhoudingsgetallen: altijd naar de hogere eenheid afronden
- 3 velden met betrekking tot het werkelijke gebruik:
- percentage met een decimaal gelijk aan of groter dan 0,5: naar boven afronden
- percentage met een decimaal minder dan 0,5: naar beneden afronden
De som van deze 3 velden moet 100 % zijn.
Als het totaal na afronding van de decimalen 99 % is, moet het percentage met de hoogste decimaal naar boven worden afgerond.
Als het totaal na afronding van de decimalen 101 % is, moet het percentage met het laagste aantal decimalen naar beneden worden afgerond.
Globaal resultaat van bijzondere verhoudingsgetallen
U moet het globale resultaat meedelen als u minstens 2 bijzondere verhoudingsgetallen gebruikt. Het globale resultaat wordt berekend door:
- het totaal afgetrokken btw op basis van bijzondere verhoudingsgetallen
te delen door
- het totaal in rekening gebracht btw op de handelingen die tegelijkertijd worden gebruikt voor de bedrijfsafdelingen die volledig dan wel geen recht op aftrek verlenen.
Een veld ‘Globaal resultaat’ wordt toegevoegd vanaf 26 augustus 2024. Tot die tijd moet het globaal resultaat worden opgenomen in bijlage bij de periodieke aangifte.