”DUURZAAMHEID”, een begrip dat we steeds vaker horen en dat de komende jaren ons beroep ingrijpend zal veranderen!
Europa wil als eerste werelddeel klimaatneutraal zijn tegen 2050. Daartoe werden heel wat beleidsinitiatieven genomen, de zogenaamde EU Green Deal. Eén van de belangrijkste elementen daarvan is het verzamelen van informatie en gegevens bij de ondernemingen rond milieu en andere aspecten. Daarvoor werd op 14 december 2022 Richtlijn (EU) 2022/2464 aangenomen, met name de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Doel? De transparantie over duurzaamheidsinspanningen van bedrijven en organisaties vergroten, de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie verbeteren maar ook de duurzaamheidsrapportering op één lijn brengen met de financiële rapportering. Om deze rapportering te stroomlijnen, werden standaarden ontwikkeld binnen de EFRAG (European Financial Reporting and Advisory Group), de zogenaamde ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Die heeft de Europese Commissie aangenomen op 31 juli 2023.
Alleen beursgenoteerde bedrijven?
Deze eerste set van 12 standaarden is van toepassing op grote beursgenoteerde bedrijven, grote banken en grote verzekeringsondernemingen als ze meer dan 500 werknemers hebben, evenals grote niet-EU-beursgenoteerde bedrijven met meer dan 500 werknemers. Vanaf 1 januari 2024 treden ze in werking. Naar schatting gaat het over 50.000 ondernemingen binnen de EU. Intussen werkt EFRAG al aan de volgende set(s) van standaarden voor de multinationals en beursgenoteerde kmo’s.
“Geen spek voor mijn bek”, denken veel ITAA-leden wellicht, maar niets is minder waar. Ook de kleine(re) kmo’s worden daarin betrokken via de waardeketen waarvan ze deel uitmaken met die grote ondernemingen. En vanzelfsprekend zullen wij als adviseurs van de ondernemer ook mee in het bad getrokken worden. Voor sommigen onder ons is dat al het geval en vragen bepaalde cliënten zich al af hoe hiermee concreet aan de slag te gaan.
Hebben jouw cliënten al vragen?
Vanuit het ITAA zijn we ons bewust van het belang van dit thema en willen we onze leden hier zo goed mogelijk in ondersteunen en begeleiden. Door de grote diversiteit aan kantoren willen we eerst polshoogte nemen in hoeverre onze leden al betrokken zijn in dit verhaal.
Via deze beknopte enquête kan u ons helpen!
Tevens heeft binnen het ITAA de cel duurzaamheid een speciale link op de website laten aanmaken waarin alles over duurzaamheid terug te vinden is. Je vindt er onder andere een aantal links naar diverse instanties die daarin betrokken zijn en regelmatig over dit thema publiceren (IFAC, Accountancy Europe, EFAA, EFRAG …).
Centrale rol voor accountants
In het kader van duurzaamheid wordt wel eens gezegd dat het de accountants zijn die de wereld zullen redden! Dat lijkt wellicht wat sterk uitgedrukt maar het staat vast dat onze beroepsbeoefenaars een centrale rol zullen spelen op het gebied van duurzaamheid. Het is zonder twijfel één van de grootste evoluties in ons beroep. Vandaar het cruciaal belang om er met z’n allen klaar voor te zijn.
Neem dus zeker even de tijd om onze enquête in te vullen zodat we gericht kunnen voortwerken aan de nodige begeleiding en opleiding van onze leden en neem zeker ook een kijkje op onze website.
J. De Coster